Welke luier maat voor je kind?

Het uitkiezen van de juiste luier maat is belangrijk, want een te grote luier zorgt voor lekken en een te kleine luier zit niet comfortabel voor je kind. Soms is het niet altijd duidelijk welke luier maat je nodig hebt en per merk kan dit nog wel eens verschillen. Ook wordt de maat soms aangeduid met een benaming zoals Newborn, Midi of Maxi. Door de jaren heen gebruik je verschillende luiers van maat 0 of 1 tot en met maat 6. In dit artikel lees je alles over welke luier maat voor je kind geschikt is.

Luier maat 0

NIet iedereen zal luier maat 0 gebruiken. Deze luier wordt namelijk enkel gebruik voor de allerkleinsten. Sommige kinderen zijn wat lichter bij de geboorte, wat bijvoorbeeld voorkomt bij te vroeg geboren baby’s. Luier maat 0 kan je gebruiken als je kind tussen de 1 en 2,5 kg is. Luier maat 0 wordt ook wel ‘Newborn’ genoemd en kan je dus gebruiken direct na de geboorte. Je zal bij deze maat snel overstappen op luier maat 1. 

Luier maat 1 

Voor de meeste ouders is luier maat 1 de eerste kennismaking met een luier! Deze luier gebruik je namelijk direct na de geboorte van je kind. Luier maat 1 wordt daarom ook wel ‘Newborn’ genoemd. Deze luiermaat gebruik je als je kind tussen de 2 en 5 kg is. Je kind zal dan ongeveer tussen de 0 en 3 maanden oud zijn. 

Luier maat 2

Luier maat 2 kan je gebruiken wanneer je kind tussen de 3 en 6 kg weegt. Deze luier maat wordt ook wel ‘Mini’ genoemd en is een slag groter dan de Newborn luiers. Deze maat gebruik je ongeveer tussen de 0 en 4 maanden oud. Sommige ouders geven sneller de voorkeur aan luier maat 2, omdat je kindje dan wat meer ruimte heeft in de luier. 

Luier maat 3

Luier maat 3 wordt ‘Midi’ genoemd en kan je zien als tussenmaat. Deze luier gebruik je als je kind tussen de 2,5 maand en 1 jaar oud is. Je kind weegt dan tussen de 5 en 9 kg. Deze luier maat gebruik je ook een stuk langer dan bijvoorbeeld luier maat 2. 

Luier maat 4 en 4+

Luier maat 4 is een maat die je een stuk langer zult gaan gebruiken. Deze gebruik je namelijk als je kind tussen de 7 maanden en 2 jaar is. Luier maat 4 is er zowel in een ‘Maxi’ als ‘Maxi+’ uitvoering. Luier maat 4 kan je gebruiken als je kind tussen de 8 en 16 kg is en luier maat 4 + tussen de 9 en 18 kg. Doordat luier maat 4+ iets groter is, kan je de luier ook wat langer gebruiken. 

Luier maat 5

Als je eenmaal aan bent gekomen bij luier 5, is je kind al een stuk groter. Je kan deze luier dan ook gebruiken tussen de 11 en 23 kg of 1,5 en 6 jaar. Deze luier kan je dan ook het langste gebruiken van alle luier maten. Het is nog maar de vraag of je de luier echt zo lang gebruikt, want kinderen zijn meestal zindelijk (ook s nachts) tussen de 3 en 4 jaar oud. 

Luier maat 6

Luier maat 6 is te gebruiken voor kinderen van meer dan 15 kg. Deze luier gebruik je dan waarschijnlijk voornamelijk als je kind 3 jaar of ouder is. Deze maat wordt ook wel aangeduid met ‘XL’. Je hebt zelfs nog XXL luiers, maar deze worden minder vaak gebruikt. 

Samenvatting:

MaatGewichtLeeftijd
01 – 2,5 kg0 maanden
12 – 5 kg0 tot 3 maanden
23 – 6 kg0 tot 4 maanden
35 – 9 kg2,5 maand tot 1 jaar
8 – 16 kg7 maanden tot 2 jaar
4+9 – 18 kg 7 maanden tot 2 jaar
511 – 23 kg1,5 tot 6 jaar
615+ kg3 jaar en ouder

Luier maat 4 gebruik je het langst

De luier maat die je het langst gebruikt is waarschijnlijk maat 4 samen met 4+. Deze maat luiers kan je namelijk gebruik vanaf ongeveer 7 maanden tot 2 jaar en een paar maanden. Waar je de meeste luier maten maar een paar maanden gebruikt, gebruik je de luier maat 4 meer dan een jaar.  Het is dan ook vaak luier maat 4 waar ouders een goede deal voor zoeken, zoals de Pampers Baby Dry Maat 4 luier. 

Op dit moment moet je overstappen op een luier maat groter

Wanneer moet je overstappen op een luier maat groter, is een vraag die we veel voorbij zien komen. In principe kan je hiervoor de handige maattabel aanhouden, maar we begrijpen dat dit soms niet altijd even makkelijk is. Je kan daarom voor je zelf ook het volgende aanhouden. Het overstappen naar een luier maat groter doe je voornamelijk wanneer:

  1. De luier van je kind niet meer goed sluit. Je merkt dit vrij snel, doordat de lipjes van de luier niet meer goed aansluiten. De luier zit hierdoor niet goed, waardoor je kind last kan hebben van een te strakke luier of er juist kans bestaat op een lekkende luier. 
  2. De luiers zitten snel vol. Naarmate je kind groter wordt, groeit de blaascapaciteit ook mee. Dit betekent dus simpelweg dat je kind meer plast zodra ze ouder worden. Je zal bijvoorbeeld merken dat de luiers snel te vol zitten. Dit is een goed teken om te overwegen om over te stappen op een andere luier. 

Pampers maten leeftijd, een handig overzicht

De maten van Pampers en de bijbehorende leeftijd is niet altijd even duidelijk. De Pampers maten worden vaak aangegeven met gewicht en niet met leeftijd. Om deze reden hebben wij een handig overzicht gemaakt van de Pampers maten met gewicht en leeftijd per luier maat. Zo heb je altijd dit handige overzicht bij de hand om de juiste luier maat voor je kind te kopen.