Zo vaak moet je de luier verschonen

Afhankelijk van de leeftijd van je kind, zal je juist vaak of minder vaak de luier van je kind moeten verschonen. Het verschonen van de luier is belangrijk, want dit zorgt ervoor dat je kind geen last krijgt van vervelende irritatie of pijnlijke billetjes. Het is dan ook handig om te weten wanneer en hoe vaak je de luier moet verschonen. Het verschonen van de luier gaat hand in hand met hoeveel luiers je precies nodig hebt. Vaak willen ouders dus ook een antwoord op beide vragen. Voor de vraag hoeveel luiers je nodig hebt, hebben wij een ander handig artikel geschreven. 

Om terug te komen hoe vaak je de luier moet verschonen, is het goed om in ieder geval in de volgende gevallen de luier van je kind zo snel mogelijk te verschonen: 

  1. Bij een natte luier: als je kindje geplast heeft in de luier is het slim om de luier direct te verschonen. Sommige ouders laten hun kindje nog even rondlopen in de vieze luier, maar dit kan je beter niet doen. Ten eerste is het niet aangenaam voor je kindje, ten tweede kan je kind last krijgen van huidirritatie en ten laatste heb je kans dat de luier overvol raakt als je kind nog een keer plast. Als je merk dat de luier nat is, kan je er dus het beste voor kiezen om de luier direct te verschonen. 
  2. Bij een poepluier: als ouder merk je vaak snel genoeg dat je kind een vieze luier heeft. Grappig genoeg lijken de ouders van het kind dit sneller te herkennen dan andere volwassenen. Zeker bij een peopluier is het aan te raden om de luier direct te verschonen. Je wilt tenslotte voorkomen dat je kind rode billetjes krijgt. Je wilt ook voorkomen dat de luier doorlekt en de romper van je kind vies is. Zeker bij een poepluier raden we dus aan om de luier zo snel mogelijk te verschonen. 

De luier minder vaak verschonen als je kind ouder wordt.

Naarmate je kind ouder wordt, zal je merken dat het verschonen van de luier minder vaak nodig is. Zo is de capaciteit van de blaas van je kind namelijk groter, naarmate ze ouder worden. Toch is het belangrijk om regelmatig te controleren of de luier vies is. Zo weet je zeker dat je luieruitslag of irritatie aan de huid voorkomt. 

Hoe vaak je de luier moet verschonen is ook afhankelijk van andere factoren. Zo kan het bijvoorbeeld komen dat je kind ziek is, of dat de tandjes doorkomen. In beide gevallen kan het voorkomen dat je kindje vaker een vieze luier heeft dan je normaal gewend bent. Zeker bij het doorkomen van de tandjes is het aan te raden om de luier vaker te controleren, waar de ontlasting van je kind vaak wat dunner is. 

Ook is het goed om verschillende luiers te testen, voordat je kiest voor een vaste luier merk. Zo zijn sommige luiers namelijk wat sneller vol dan anderen, omdat bepaalde merken een beter absorptievermogen hebben. Je kan er van uit gaan dat je met bijvoorbeeld de Pampers luiers een goed absorberende luier hebt. 

Hoe vaak de luier verschonen? Ongeveer 4-8 keer per dag.

In het kort kunnen we dus concluderen dat er geen eenduidig antwoord is, als het gaat over hoe vaak je de luier van je kind moet verschonen. Wel kunnen we zeggen dat dit minder wordt naarmate je kind ouder wordt. Als je kind eenmaal de 1 jaar gepasseerd is, zal dit ongeveer 4 a 5 keer per dag zijn.