Hoe moet je een luier verschonen

Als je een baby krijgt, hebt of wellicht oppast.. ontkom je niet aan het fenomeen luiers verschonen. Baby’s worden nu eenmaal, helaas, niet zindelijk geboren. Afhankelijk hoe snel je kleine dreumes zich ontwikkelt kan het een aantal jaar duren eer dat je kind zindelijk is. Dus is het belangrijk om goed te leren hoe je een luier verschoond. Want een slechte luier verzorging geeft een kind veel ongemak. En jou als ouder vaak ook.

Hoe een luier verschonen, stap voor stap

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, hoe verschoon je nu een luier? Op zich is het verschonen van een luier helemaal niet zo moeilijk. Alleen er zijn meerdere technieken voor. De wegwerpluier is voorzien van plakkers. En met deze plakkers bevestig je de luier. Dat is dus niet zo ingewikkeld. Je kunt op internet veel filmpjes vinden, hoe je dit precies moet doen.

Maar wat veel lastiger is bij het verschonen van de luier is de huidverzorging. En ook de volgorde waarin je de luier en ontlasting of urine verschoont. Daarnaast kan het zijn dat je kind het niet leuk vindt om verschoont te worden. Dit maakt het verschonen dan een stuk lastiger. Het is dus belangrijk om hiermee leren om te gaan. Want verzorging van de luiers ontkom je nu eenmaal niet aan.

Met een aantal stappen leer je gemakkelijk en snel hoe je een baby kunt verschonen. Zo weet jij wat je moet doen en krijgt jouw kind de beste zorg.

1. Maak de luier los

De eerste stap bij het verschonen is het losmaken van de luier. Doe dit voorzichtig en zorg ervoor dat je de luier niet helemaal direct openklapt. Wanneer je dit wel doet loop je het risico dat eventueel ontlasting overal ligt. Een handige tip is alvast om een schone luier onder de oude luier te leggen. Check hier ook altijd of je rode plekken of een luierafdruk ziet. Als je de naden van de luier op de huid van je kind ziet, dan zat de luier zeer waarschijnlijk te strak. Houdt hier straks rekening mee bij het omdoen van een nieuwe luier, want een te strakke luier zit niet prettig voor je kind.

2. Schoonmaken van urine en ontlasting

Zodra je de luier los hebt gemaakt is de volgende stap dat je gaat schoonmaken. En dit is echt een secuur klusje. Als je dit verkeerd doet kan het leiden tot smetten en ontstekingen. Het is aan te raden om ontlasting altijd weg van het geslachtsdeel te vegen. Zo heb je minder kans dat je kindje vervelende ontstekingen op loopt.

Zorg ook dat je milde babydoekjes gebruikt voor het afvegen. Zonder toegevoegd parfum dus. Hoe verleidelijk dat ook is doordat het lekker ruikt. Parfum kan de huid van de baby enorm irriteren. Dat is dus niet verstandig. Wanneer je de ontlasting of urine weg veegt neem dan ook de huidplooien goed mee. Urine en ontlasting gaat hier gemakkelijk in kruipen en veroorzaakt al snel irritatie aan de huid. Als de ontlasting wat hardnekkiger is, kan je er ook voor kiezen om een donker gekleurde hydrofiele doek nat te maken, om alles goed schoon te maken.

Belangrijke tip: trek nooit aan de voeten of beentjes van je kind om schoon te maken. Probeer bij het verschonen van de ontlasting de heupen te kantelen. Zo kun je op een veilige manier je kindje schoonmaken.

3. De nieuwe luier aanbrengen

Als je alles goed hebt schoongemaakt is het zaak om de schone luier aan te brengen. Het is belangrijk om de luier goed aan te leggen. Zorg dat de randen van de luier goed sluitend om de billen passen. Wanneer dit niet goed aansluit heb je al het risico op lekken. De bovenrand van de luier moet rond de middel van het kindje zijn. Check altijd of de aansluiting naar bij de beentjes naar buiten is geklapt, dit zorgt er namelijk voor dat je kindje niet doorlekt. Nu is het een kwestie van de luier vastplakken met de plakkers en controleren of het goed zit. Je kan testen of de luier te strak zit door je vinger aan de voorzijde onder de luier te steken. De luier zit te strak als je vingers strak tegen de buik van je kindje worden gedrukt. De luier zit goed als je vingers wat ruimte hebben tussen de buik en luier van je kindje.

4. De oude luier weggooien

Nadat je de nieuwe luier hebt omgedaan, is je kindje helemaal klaar! Als laatste stap is het handig om de luier ook direct weg te gooien. Zo weet je zeker dat alles fris en schoon blijft. Je kan handige luierzakjes gebruiken voor ontlasting. Luiers met plas hoef je daarentegen niet altijd in individuele luierzakjes te doen, dat bespaard weer wat onnodig afval.